Op witte donderdag om half vijf was het zo ver.

Vanuit Ootmarsum, Denekamp en de Lutte zijn we met zo’n 50 personen van het Huis van Spiritualiteit afgereisd naar Enschede. We gingen op weg om deelgenoot te mogen worden van ‘the Passion’.
De laatste uren van het leven van Jezus Christus, verteld in de woorden van deze tijd, kwamen tot ons. Wij ‘Passiongangers’ zijn op deze witte donderdag wel op een heel bijzondere manier deel van deze geschiedenis geworden.
Voordat we uit de bus stapten hebben we matzes gebroken, gegeten.. en stil gestaan, ieder van ons bij onze eigen beweegredenen om mee te doen. We hebben de hoop uitgesproken, dat deze avond brengen zal, wat we er van hopen. En ook dat we onze zorgen aan het kruis mogen toevertrouwen, dat samen gedragen wordt, ook voor de kijkers en digitale meelopers van the Passion.
Maar eerst worden we verwacht in de sporthal van Prismare. Koffie, een koekje, live muziek van Syb van de Ploeg en een predikant begeleiden ons van half zeven tot half acht. We worden voorbereid op de processie. Het is een warm samenzijn, waarin grote verbondenheid gevoeld wordt.
En dan staan we daar … op het Van Heekplein, als processieganger of als kruisdrager. Karel Tijhuis uit Ootmarsum mocht het kruis dragen. ‘Iets waar ik heel dankbaar voor ben’, aldus Tijhuis, ‘het was heel bijzonder en indringend om dit te mogen doen’.passion_kruis_800_meer
Tegen acht uur wordt het witte neonverlichte kruis opgesteld op het Roombeekveld. De kruisdragers zijn daar dan al. Even later komen dan de 700 processiegangers erbij. In een stille tocht nemen zij op indrukwekkende wijze plaats achter het witte kruis.
The Passion start, waar 15 jaar geleden de vuurwerkramp een gat in de stad geslagen heeft. Het witte kruis zal vanuit Roombeek, via het Rijksmuseum Twente en de Heurne naar het van Heekplein gedragen worden.
Op het van Heekplein wordt ons een spectaculaire show voorgeschoteld. In anderhalf uur 2 dagen uit het leven van Jezus.
De processie komt voorbij langs beierende kerkklokken. Alle kerken doen mee. Een orkest speelt ingetogen ‘bist du bei mir’ van Bach. Ook dit komt allemaal tot ons in deze processie.
Als wij processiegangers dan tegen tien uur het van Heekplein opkomen zien we een ontredderde Pilatus… We plaatsen het witte kruis en vormen een kring om dit kruis, we staan om en onder het kruis. Maria zingt haar lied…
Maar dan… zingt Jim de Groot uit de hoogte – als Jezus – ‘Open je ogen voor mij’. The Passion heeft onze ogen weer eens anders en opnieuw geopend.
www.thepassion.nl