Terugblik op de Mariaweek zaterdag 2 februari tot en met zaterdag 9 februari 2019.

Een aantal maanden geleden heeft het pastoresteam in samenwerking met het Spiritteam (Huis van Spiritualiteit) gedacht om aan de komst van de Mariapassie een Mariaweek te verbinden. Met dank aan de geloofsgemeenschap van Ootmarsum waar de jaarlijkse Maria Lichtmisviering en de Mariapassie plaats vonden en de Zusters van Denekamp voor het gebruik van de zalen is het een week geworden waar we met dankbaarheid op terug kunnen kijken. Marian Oude Elberink schreef een terugblik dat we u niet willen onthouden.
Zaterdag 2 februari vond er een workshop plaats op initiatief van het Huis van Spiritualiteit in Huize Elisabeth in Noord Deurningen o.l.v. Kim Grote Punt en Betsie Eppink. Met enthousiasme werd er door een grote groep gewerkt aan een afbeelding van Maria, door haar te schilderen of te beeldhouwen. Het is verrassend om te zien hoe ieder de persoonlijke beleving bij haar beeld, uitdrukking heeft kunnen geven.
Maandag 4 februari was de Maria Lichtmisviering in de kapel van het voormalige klooster in Ootmarsum, waarin naast de kaarsenwijding, ook de Blasiuszegen gegeven werd. Het Herenkoor verzorgde op passende wijze de zang in de volle kapel. Vele parochianen waren aanwezig in deze sfeervolle viering waarin de woorden van het openingslied ieder keer weer veel indruk maken, omdat ze zo prachtig weergeven wat er ooit plaatsvond: “Dit huis van hout en steen, dat lang de stormen heeft doorstaan, waar nog de wolk gebeden hangt, van wie zijn voorgegaan. Dit huis dat alle sporen draagt van wie maar mensen zijn”.
Woensdag 6 februari stond Maria van uit de bijbel centraal. Pastor Kerkhof Jonkman liet de aanwezigen met ‘nieuwe” ogen kijken naar de betekenis van de bijbelteksten over Maria. Een boeiende avond die plaatsvond in huize Elisabeth in Noord Deurningen en door het Huis van Spiritualiteit georganiseerd was. De avond vloog voorbij.
Zaterdag 9 februari was de uitvoering van de Maria Passie in Ootmarsum. Een muzikaal theater met hedendaagse popmuziek waarin het leven van Maria voor het voetlicht werd gebracht en een koppeling plaatsvond met de huidige tijd. De sfeer in de kerk groeide met ieder lied en voordracht die plaatsvond. Buitengewoon was het, hoe met zo weinig middelen – slechts wat blokken en een blauwe sluier- de 27 acteurs/actrices vorm gaven aan de voorstelling en emoties losmaakten. Een volle kerk met bewogen en enthousiaste mensen was een prachtige afsluiting van deze speciale Maria week.

Zeer geslaagde uitvoering van de Maria Passie

Het zit er op. Na bijna een jaar van voorbereiding, diverse besprekingen met vel contacten over en weer werd op zaterdag 9 februari de Maria Passie in onze Simon en Judaskerk opgevoerd en hoe! In een bijzonder sfeervolle omgeving werd de Maria Passie voor ruim 300 belangstellende uitgevoerd.
De teksten van verschillende liederen en gesproken teksten maakten toch wel de nodige emoties los.
Iedereen kent wel de tekst “mag ik dan bij jou…” en “leun op mij” evenals “ken je mij?” en “één wereld” het waren kippenvel momenten. Vele aanwezigen raakten onder de indruk hoe een en ander door zeer gemotiveerde spelers voor het voetlicht werd gebracht. Hoewel het allemaal vrijwilligers waren die vanuit heel Nederland naar Ootmarsum waren gekomen verdient deze club een professioneel applaus en dat kregen ze dan ook. Een staande ovatie viel hen aan het eind ten deel na deze “warme” uitvoering.
Ook een andere belangrijke doelstelling hebben we gehaald. Door het aantal bezoekers zijn we er in geslaagd de beoogde € 2.500 bijeen te brengen voor de stichting Aquero. Mede dankzij dit bedrag kunnen toch weer enkele mensen worden ondersteund om de zo gewenste bedevaart in vervulling te laten gaan. Dat is ook kerk zijn.

Onderstaand een reactie van de productieleider die wij u niet willen onthouden.

Wat was het n fijne avond bij jullie in Ootmarsum !!
Bedankt ook voor de hele goede zorgen overdag voor ons en de heerlijke maaltijd in het restaurant!!
We hebben ons echt heel welkom gevoeld.

En blij voor jullie dat de avond zo geslaagd was!!
Dat doet ook ons goed.

Nogmaals ontzettend bedankt.

Liefs Annemarie van Leen-Janssens

Katholikentag in Münster overweldigend!

Zoek Vrede!

Een beter thema had het centrale comité van de Duitse katholieken (ZdK) voor deze 101e “Katholikentag” niet kunnen kiezen. Actueler kan niet.

Overal in de stad Münster was dit zichtbaar. Het Huis van Spiritualiteit (Lumen Christi) heeft een dagreis georganiseerd om hier naar toe te kunnen. Een kleine groep is op zaterdag 12 mei op reis gegaan om deze Vrede, waar dan ook te zoeken.
In Oldenzaal op het station was de eerste aangename verrassing. Pastor Ingrid Schraven kwam ons uitzwaaien en een christoffel en Maria hangertjes meegeven. Voor een behouden terugkomst. Geweldig!
Met de trein vanuit Oldenzaal, via Rheine in Münster aangekomen stroomden we met de enorme mensenmassa mee de binnenstad in. Duizenden en nog eens duizenden mensen waren op deze zaterdag de 12e mei 2018 naar Münster gekomen. Zonovergoten en hemels blauw was het dak boven onze hoofden.

Een vredespoort, gemaakt door kinderen. Speciaal voor de Vredesstad Münster. De sfeer was geweldig! Overal was er muziek: bandjes, maar ook (gospel)koren in kerken en op pleinen. Discussies op podia, in scholen, sporthallen, overal was de Katholikentag hoorbaar en zichtbaar. Münster was deze dag misschien wel op zijn allermooist! Het enthousiasme van de mensen, de warme ontvangst en de hulpbereidheid waren ‘spürbar’.

De vlaggen ‘Suche Frieden’ wapperden strak in de wind. Na een gezamenlijke kop koffie en een bezoek aan de ‘Kirchenmeile’, waar enorm veel standjes van allerlei verschillende kerkelijke of aan de kerk gelieerde organisaties te vinden waren zijn we uiteen gegaan. Ieder zijn eigen weg.

Sommigen van ons hebben geïnformeerd bij de Jezuïeten, de Franciscanen, de organisatie Misereor… Ook stands met Bijbelse reizen kon men bezoeken. En nog onvoorstelbaar veel meer….

Alleen al de generale repetitie van de afsluitende heilige mis bijwonen was meer dan indrukwekkend. Een koor van zeker 150 mensen – afkomstig uit de steden Osnabrück en Münster, begeleid door het symfonieorkest van de stad Münster zongen de speciaal voor deze dag gecomponeerde ‘Missa da Pacem’. Bijzonder mooi.
Het bijwonen van de Grieks-orthodoxe mis in het Oekraïens is ook door een enkeling gedaan, of een bezoek aan de dom van Münster, orgelmuziek, een gospel mis, de 10 geboden geschilderd door Udo Lindenberg, wandelen door de blijde stad… Te veel om op te noemen.
Om 16.00 uur zijn we met de groep weer samengekomen en hebben we samen gegeten. Daarna samen met de trein weer huiswaarts. Wat een bijzondere dag! Wat een prachtig gevoel!
Vooral heel fijn om te voelen, dat er velen, zeer velen voor Jezus kiezen en daar tijd voor vrij maken. Om dat samen te voelen, te vieren en te beleven. Je bent niet alleen.

Namens de hele groep Katholikentag-reizigers,

Karel Tijhuis

Breek er eens uit !

Met z’n zevenendertigen uit Lumen Christi brachten we op 20 januari 2018 een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Om 10.00 uur precies vertrok de touringcar uit Denekamp en om 11.45 uur kwamen we aan. Onderweg was het (vooral achter) in de bus al snel gezellig. Er stonden in tegenstelling tot wat ik had afgesproken toch twee gidsen voor ons klaar. En dat was maar goed ook want het was best druk in het museum. Bij enkele interessante voorwerpen ( Jan Huigen in de ton…) werd uitleg gegeven. En de jongeren mochten ook vragen stellen. Gruwelijk om te zien hoe de straffen vroeger (moesten) worden uitgevoerd. We kwamen aan bij de tegenwoordige tijd en belandden in een rechtbank. Nadat we gezien hadden wat de dader had gedaan mochten we zelf, samen met de rechter, een vonnis uitspreken. Gevangenisstraf, een taakstraf en/of een geldboete? Daarna gingen we naar de Rode Pannen. Dat is een strafgevangenis. We mochten de cel in. Kijken in een isoleercel en de verhalen horen van een bewaker. Om 14.00 uur stond Michael op ons te wachten. Hij is een ex-gedetineerde. Hij vertelde ons zijn levensverhaal tot nu toe. Hoe hij in een bende in Den Haag terecht kwam, foute vrienden kreeg, foute dingen deed en werd opgepakt. Hij is in de gevangenis beland en inmiddels al weer enkele jaren vrij-man. Een indrukwekkend verhaal… en genoeg om over na te denken.
In de isoleercel stond een bed dat ze de fiets noemden. Wil jij dat nog eens gaan bekijken, of wilt u met uw familie ook een bezoek brengen aan dit interessante museum dan zijn er bij het secretariaat van Lumen Christi enkele vrije entree kaartjes op te halen. Zolang de voorraad strekt….
Een van de zeven werken van Barmhartigheid (te zien de in H. Nicolaaskerk te Denekamp op de bogen) is “gevangenen bezoeken”. Gevangenen kunnen we anno nu met zo’n groep niet bezoeken, maar we kunnen wel doen wat we hebben gedaan onder deze noemer : “Breek er eens uit!”
Iedereen die deze reis heeft mogelijk gemaakt, bedankt !

Ans te Lintelo

Pater Fons Eppink in Huis van Spiritualiteit

Het Huis van Spiritualiteit, vanuit de parochie Lumen Christi, had op 31 oktober haar “collegetour”.

Daarin was pater Epppink te gast in het klooster in Noord Deurningen. Hij bood een doorkijk vanuit zijn jeugd, studie en zijn werk als missionaris en opleider in meerdere Afrikaanse landen. Dit vanuit de orde Mill Hill waarin hij later ook in het bestuur kwam en overste werd voor Nederland. Hij noemde meerdere ervaringen, als wortels voor zijn levensweg. Ondermeer het voorbeeld van zijn gelovige moeder, met haar aandacht voor de randfiguren rondom zijn geboortedorp Noord Deurningen. Ook was hij uitgedaagd door de verhalen over verre landen op school en door inspirerende personen in zijn jeugd. Fons Eppink omschrijft geloven als “verlangen” en ziet in die zin voor ieder mens en werelddeel een missie weggelegd. Momenteel is hij nog actief als reporter voor Mill Hill waarvoor hij wereldwijd collega’s in de missie bezoekt. De avond werd door de aanwezigen als inspirerend ervaren.

Musical ‘de barmhartige Vader’ enorm succes!

Kulturhus Denekamp tot de nok toe vol!
Op 2 april was het de beurt aan Denekamp. De landelijke Kisi-musical ‘de Barmhartige Vader’ streek na Soest, Gouda en Zeist op in Denekamp neer. Dat het een groot succes was, bleek uit de enorme belangstelling! Ondanks stralend weer en de kermis in het dorp was het Kulturhus tot de nok toe vol. De kinderkoren uit Denekamp en Ootmarsum waren het stralende middelpunt van deze dag.

De grote productie is in zijn geheel tot stand gekomen door vrijwilligers. De muzikale leiding en spelers (kinderen, tieners en enkele volwassenen) van de musical hebben de afgelopen maanden gebruikt om alles in te studeren. De kinderen die mee zongen en speelden waren afkomstig uit het Groene hart, de Zaanstreek, de omgeving van Apeldoorn en ook uit Twente. En … natuurlijk heel speciaal dit keer… ook ruim 20 kinderen uit Denekamp en Ootmarsum. Daar is de r.k. parochie “Lumen Christi” terecht heel trots op!
Kinderkoren Denekamp en Ootmarsum stralend middelpunt
Dat de kinderen in Ootmarsum en Denekamp dol enthousiast waren blijkt uit hun spel en hun passie! “Deze drie maanden oefenen zijn voorbij gevlogen!”, aldus Milou Pasveer – de dirigente van beide kinderkoren. “Ik merk dat de kinderen er heel veel zin in hebben! Er komen ook regelmatig nieuwe kinderen bij, die ook graag willen meedoen.”
Het bijbel verhaal van de verloren zoon dat in de musical vertolkt wordt is een markant, bekend verhaal. De zang was helder, de dans was aanstekelijk om te zien.
Echt geweldig!
Vele bezoekers waren onder de indruk! “Dat zo veel jonge kinderen deze productie uitvoeren is een enorm compliment waard. Het zag er voortreffelijk uit. Al die pasjes en dansjes steeds weer mooi tegelijk. En dan die liederen… Met zo veel overgave gezongen! Echt geweldig!”, aldus enkele bezoekers.
Bijgaand enkele mooie foto’s van de musical. De foto’s zijn gemaakt door Gerben Veltmaat.

Collegetour met Jan Riesewijk in kerk Tilligte

Op maandagavond 24 november was Jan Riesewijk te gast in het Huis van Spiritualiteit, in de RK te Tilligte. Het werd een bijzondere avond vol ernst doorspekt met humor, zoals we mochten verwachten van deze bijzondere gast bekend van de soapserie “Jongeleu en Oale Groond” en inmiddels met een eigen show optredend in het theater. O.l.v. gespreksleider Ton Huttenhuis werden in het gesprek drie onderwerpen aangeroerd, t.w. de persoon Jan Riesewijk, zijn werk als verzorgende in het verpleeghuis en zijn rol als acteur en artiest. Jan sprak openhartig over zijn persoon, hoe hij in geloof stond, dat hij een grote liefde had voor de kerk, haar rituelen en de zondagse mis met alle toeters en bellen. Ook werd hem gevraagd naar de terugloop van het geloof en de kerkgang, hetgeen hij erg betreurde. Oplossingen had hij niet, maar vond wel dat de kerk meer moest aansluiten bij de actualiteit in de wereld en er inspirerende voorgangers nodig waren. Ook de problemen in de verpleeghuizen en de gezondheidszorg kwamen aan de orde, zo ook het item “voltooid leven” en hoe hij daar tegenaan keek vanuit zijn dagelijkse zorg voor dementerenden.
Zijn rol als artiest/acteur was ook een belangrijk gespreksthema. Wat ooit was begonnen op de middelbare school en een optreden als bisschop bij het 25 jarig huwelijksfeest van zijn ouders, groeide uit tot een optreden en acteren op carnavalsavonden en na een telefoontje van Herman Finkers in de bekende Twentse soapserie van RTV Oost. Het werd een bijzondere boeiende avond in de kerk van Tilligte, waarbij Jan openhartig sprak over al deze aspecten van zijn persoon en werk. En het kreeg een bijzonder karakter doordat alles in het Twents werd gebracht.
Met een welgemeend applaus nam Jan afscheid om zich vervolgens weer op weg te begeven naar het verpleeghuis in Enschede waar de nachtdienst op hem wachtte.

Opening van het seizoen van het Huis van Spiritualiteit op 1 september j.l.

Pieter Omtzigt in Huis van Spiritualiteit

In een volle kloosterkapel opende Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt het derde seizoen met de lezing “de Spiritualiteit van een politicus”. In zijn betoog gaf hij aan dat zijn leven is gebaseerd op het katholieke geloof met de bijbehorende normen en waarden en de opvoeding die hij van thuis heeft meegekregen. Dit probeert hij in zijn dagelijks leven als politicus mee te nemen in zijn werk. Hij ergerde zich eraan dat men tegenwoordig in deze individualiserende samenleving het geloof, waaraan de waarden en normen van onze rechtsstaat aan ten grondslag liggen en nauw verweven zijn, nauwelijks nog een issue zijn waarover gesproken mag worden. Mensen weten niet meer waar ze vandaan komen, leven in een leegte, lopen mee met wat er “hot” is, durven nauwelijks meer tot fundamentele discussies over waarden en normen te komen waar wij als Nederland voor staan. Ook in het politieke debat gaat alle aandacht uit naar incidenten die zich afspelen in de wereld, er is nauwelijks aandacht voor fundamentele zaken en discussies: zoals: waar staan wij voor, welke samenleving willen we zijn, waar willen we naar toe. Zo is er ook nauwelijks aandacht voor het fundamentele vraagstuk van de vluchtelingen, kunnen we niet tot een samenhangend beleid komen en lopen we van incident naar incident. Pieter noemde voor hem drie belangrijke aandachtspunten: het gezin, goed onderwijs en de geloofsvervolging in met name Turkije en het Midden Oosten. Hij vindt van fundamenteel belang dat het gezin als hoeksteen van de samenleving weer opnieuw aandacht en bescherming krijgt, ook financieel, dat kinderen waarden en normen bijgebracht worden en er in het onderwijs niet alleen aandacht is voor technische schoolvakken, maar ook voor cultuur, filosofie en ethiek, die de leerlingen en studenten de mogelijkheid geven zich breed te ontwikkelen op een stevige basis. Zeer betrokken voelde hij zich bij de christenvervolging in het Oosten, pleitte hij voor godsdienstvrijheid over en weer en wijst hij directe inmenging van orthodoxe moslims vanuit het buitenland in Nederlandse moskeeën af. Mensen die hier wonen moeten ook voldoen aan het waarden en normenpatroon dat wij hoog houden. Na de pauze ging de zaal in gesprek met Pieter over deze actuele thema’s. De avond werd verder gevuld met prachtig gezongen liederen van het koor Cantabilé uit Denekamp onder leiding van Herman Koops. De aanwezigen konden terugzien op een inspirerende avond met een bewogen politicus en prachtige, inspirerende muziek.

 

De Spirituele Wandeling, zaterdag 9 april 2016 o.l.v. Chris van Benthem

Er waren 17 deelnemers voor deze bijzondere wandeling op een prachtige zaterdagochtend in het Dal van de Mosbeek. Chris vertelde onderweg over diverse planten en bloemen die ook voor de mens een geneeskrachtige werking hebben. Tijdens de wandeling kwamen we dichter bij de natuur, maar liet Chris ons ook ervaren hoezeer de natuurkrachten energie in onszelf kunnen opwekken. We leerden lei-lijnen opzoeken die energie kunnen geven. Een leerzame ochtend in een prachtig natuurgebied die ons dichter bij de natuur, ons zelf en onze eigen spiritualiteit, onze eigen krachtbron bracht!