Zomerse avond met hemelse klanken – een weldaad!

Pastor Ingrid Schraven verrichtte de opening van de avond. Samen met Karel Tijhuis van het Spirit Team stak ze de kaars van het Huis van Spiritualiteit aan. Ze bedankte de PKN gemeente van Ootmarsum voor het beschikbaar stellen van hun kerkgebouw voor deze afsluitende activiteit.
Na de openingstekst ‘Reis zonder landkaart’ van David Hodges was het tijd voor de muziek. De jonge, zeer getalenteerde Ootmarsumse Jasmijn Oude Grotebevelsborg – een paar maanden geleden nog finaliste op het Prinses Christina Concours in Den Haag – speelde de sterren van de hemel op de vleugel. De Sonetto 47 del Petrarca uit ‘Années de Pèlerinage’ van Franz Liszt kwam tot leven!
Dagmar Dolleck (alt) uit het Duitse Wettringen en Charlotte Winkelhorst (sopraan) uit Ochtrup (eveneens Duitsland) brachten D. Scarlattis ‘Salve Regina’ tot leven. Op een zeer ontroerende manier vertolkten zij dit ‘Wees gegroet Koningin’. Subtiel werden zij hierin begeleid door Paul Huijnen op vleugel.
Dat Paul Huijnen goed begeleiden kan, mag gezegd worden. Ton Zwerink uit Enschede, die op zijn Flügelhorn de prachtige Trumpet Tune van Maurice Greene speelde, werd ook door hem begeleid. Een plechtige uitvoering viel het publiek ten deel.
De gedichten waren deze avond, zoals aangekondigd, een verrassing! Ingrid Schraven las het ‘Woorden, gezocht en gevonden’ van A. van Tongeren voor. Karel Tijhuis, die de inleidingen verzorgde, las vervolgens het ‘leren van de natuur’ van Sietske Visser (vrij naar Ute Latendorf) voor. De akoestiek en de ruimte van de Protestantse kerk werkten duidelijk mee. Prachtig… zoals deze gedichten in de avond ‘verstilden’.

De jongste deelnemer van de avond, de 16-jarige Carlyn Nijhuis uit Ootmarsum, speelde op haar viool ‘Méditation’ van Jules Massenet uit de opera ‘Thaïs’, begeleid door Jasmijn Oude Grotebevelsborg op vleugel. De muziek ontroerde. De jonge musici genoten zichtbaar van het samen spelen.

Na deze gevoelige vioolklanken kon het publiek luisteren naar een variatie op psalm 133. Het gedicht ‘Waar liefde woont’ van Anneke Meiners maakte indruk. ‘Dat heel mag worden ons huis. Dat groot mag zijn ons hart.’

De sopraan Charlotte Winkelhorst trakteerde het publiek op een prachtige vertolking van Mozarts ‘Ave Verum Corpus’. Dit gevolgd door de koninklijke klanken van Jeremiah Clarkes ‘Prince of Denmark’s March’ – uitgevoerd door Ton Zwerink op flügelhorn, beiden op vleugel begeleid door Paul Huijnen.

 

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn in ‘Ons Gebouw’.

Foto’s Caspar Kouijzer, tekst Karel Tijhuis