Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Johannes Passion – Vrijdag 12 april 2019

12 april 2019@ 15:00 - 22:00

€ 50

U kunt zich hiervoor opgeven tot 1 december.

Hebt u altijd al een keer naar de Johannes Passion gewild? Dan is nu het moment gekomen om te beslissen. We hebben een 20-tal kaarten weten te reserveren, mooie zichtplekken.
15.00 uur: lezing in Huize Elisabeth.
Voorafgaand aan de uitvoering van de Johannes Passion krijgt u in huize Elisabeth een mooi introductie op dit meesterwerk van Johann Sebastian Bach, in een versie van Schumann. Deze introductie zal verzorgd worden door niemand minder dan dhr. Gerrit Kommers. Dhr. Kommers, woonachtig in Hengelo, is oud docent muziektheorie aan de Universiteit van Amsterdam. Dhr. Kommers heeft een passie voor Bach en deelt deze graag met ons.

17.30 uur: maaltijd in Huize Elisabeth. Na de lezing mogen we gebruik maken van een eenvoudige maaltijd, die we bij de zusters op het klooster mogen nuttigen.

18.30 uur: vertrek richting Oldenzaal (op eigen gelegenheid), 20.00 uur ‘Johannes Passion’ Na de maaltijd zullen we op eigen gelegenheid naar Oldenzaal vertrekken, alwaar we om 20.00 uur in de St. Plechelmusbasiliek naar de Johannes-Passion mogen gaan luisteren.

De lezing, maaltijd en het bijwonen van de Johannes Passion zijn samen een bijzondere voorbereiding op het aankomende Paasfeest.

Informatie over de Johannes Passion
Dirigent: Ed Spanjaard Koor: Consensus Vocalis, i.s.m. Stichting Twentse Matthäus Passion
Programma: Johann Sebastian Bach – Johannes Passion (arr. Robert Schumann)

Zo’n kans komt er niet snel weer: Bachs Johannes Passion in een versie van niemand minder dan Schumann. Hetzelfde grandioze werk, enigszins aangepast aan negentiende-eeuwse oren. Het belooft een historische sensatie. Hoe ‘hoorde’ Schumann Bach? De Stichting Twentse Matthäus Passion deed met het orkest eerder al de prachtige Matthäus in de versie van Mendelssohn.

Düsseldorf, 13 april 1851. Robert Schumann betreedt de bok, maakt een buiging naar het publiek, en dan: Herr, unser Herrscher. Voorlopig nog geen verrassingen. Grandioos en huiveringwekkend – Schumann, die Bach wilde toesnijden op de toen moderne klank, hoefde nog niets te doen. Maar verderop: koren waren in die tijden groots bezet; slechts begeleid door klavecimbel en cello klonken de recitatieven daarna wat dun. Schumann zette ze steviger aan, verving sommige zelfs door eigen composities. Voegde soms klarinetten toe en in ‘Der Held aus Juda siegt mit Macht’ zelfs trompetten. Elders laat hij gedempte violen spelen in plaats van een viola d’amore of luit. Misschien niet helemaal voor wie Bach ‘naar de letter’ wil horen, maar juist wél voor wie van Bach én Schumann houdt of van ‘Bach een beetje anders’.

Wilt u dit alles niet missen? Dat kunnen wij ons voorstellen! Reserveer dan zeer snel kaarten via secretariaat@lumenchristi.nl, of bel met ons secretariaat op werkdagen tussen 9.00 en 11.30 uur (tel. 0541-353551).

Let op: i.v.m. de nodige reserveringen kunt u zich voor deze activiteit opgeven tot 1 december. Er zijn slechts 20 plekken, dus wees er snel bij!

Kosten: 50 euro (mooie zichtplek in de basiliek)

Gegevens

Datum:
12 april 2019
Tijd:
15:00 - 22:00
Kosten:
€ 50
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Lumen Christi Huis van Spiritualiteit
Telefoon:
0541 - 35 35 51
E-mail:
secretariaat@lumenchristi.nl
Site:
www.huisvanspiritualiteit.nl

Locatie

Huize Elisabeth
Gravenallee 11
Denekamp, 7591 PE

Opgave: voor alle activiteiten bij secretariaat@lumenchristi.nl
Waar: Huis van Spiritualiteit (Klooster Zusters Franciscanessen, Gravenallee 11,  Denekamp)
Kosten: te voldoen bij aanvang van de activiteit