Met z’n zevenendertigen uit Lumen Christi brachten we op 20 januari 2018 een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Om 10.00 uur precies vertrok de touringcar uit Denekamp en om 11.45 uur kwamen we aan. Onderweg was het (vooral achter) in de bus al snel gezellig. Er stonden in tegenstelling tot wat ik had afgesproken toch twee gidsen voor ons klaar. En dat was maar goed ook want het was best druk in het museum. Bij enkele interessante voorwerpen ( Jan Huigen in de ton…) werd uitleg gegeven. En de jongeren mochten ook vragen stellen. Gruwelijk om te zien hoe de straffen vroeger (moesten) worden uitgevoerd. We kwamen aan bij de tegenwoordige tijd en belandden in een rechtbank. Nadat we gezien hadden wat de dader had gedaan mochten we zelf, samen met de rechter, een vonnis uitspreken. Gevangenisstraf, een taakstraf en/of een geldboete? Daarna gingen we naar de Rode Pannen. Dat is een strafgevangenis. We mochten de cel in. Kijken in een isoleercel en de verhalen horen van een bewaker. Om 14.00 uur stond Michael op ons te wachten. Hij is een ex-gedetineerde. Hij vertelde ons zijn levensverhaal tot nu toe. Hoe hij in een bende in Den Haag terecht kwam, foute vrienden kreeg, foute dingen deed en werd opgepakt. Hij is in de gevangenis beland en inmiddels al weer enkele jaren vrij-man. Een indrukwekkend verhaal… en genoeg om over na te denken.
In de isoleercel stond een bed dat ze de fiets noemden. Wil jij dat nog eens gaan bekijken, of wilt u met uw familie ook een bezoek brengen aan dit interessante museum dan zijn er bij het secretariaat van Lumen Christi enkele vrije entree kaartjes op te halen. Zolang de voorraad strekt….
Een van de zeven werken van Barmhartigheid (te zien de in H. Nicolaaskerk te Denekamp op de bogen) is “gevangenen bezoeken”. Gevangenen kunnen we anno nu met zo’n groep niet bezoeken, maar we kunnen wel doen wat we hebben gedaan onder deze noemer : “Breek er eens uit!”
Iedereen die deze reis heeft mogelijk gemaakt, bedankt !

Ans te Lintelo