Zoek Vrede!

Een beter thema had het centrale comité van de Duitse katholieken (ZdK) voor deze 101e “Katholikentag” niet kunnen kiezen. Actueler kan niet.

Overal in de stad Münster was dit zichtbaar. Het Huis van Spiritualiteit (Lumen Christi) heeft een dagreis georganiseerd om hier naar toe te kunnen. Een kleine groep is op zaterdag 12 mei op reis gegaan om deze Vrede, waar dan ook te zoeken.
In Oldenzaal op het station was de eerste aangename verrassing. Pastor Ingrid Schraven kwam ons uitzwaaien en een christoffel en Maria hangertjes meegeven. Voor een behouden terugkomst. Geweldig!
Met de trein vanuit Oldenzaal, via Rheine in Münster aangekomen stroomden we met de enorme mensenmassa mee de binnenstad in. Duizenden en nog eens duizenden mensen waren op deze zaterdag de 12e mei 2018 naar Münster gekomen. Zonovergoten en hemels blauw was het dak boven onze hoofden.

Een vredespoort, gemaakt door kinderen. Speciaal voor de Vredesstad Münster. De sfeer was geweldig! Overal was er muziek: bandjes, maar ook (gospel)koren in kerken en op pleinen. Discussies op podia, in scholen, sporthallen, overal was de Katholikentag hoorbaar en zichtbaar. Münster was deze dag misschien wel op zijn allermooist! Het enthousiasme van de mensen, de warme ontvangst en de hulpbereidheid waren ‘spürbar’.

De vlaggen ‘Suche Frieden’ wapperden strak in de wind. Na een gezamenlijke kop koffie en een bezoek aan de ‘Kirchenmeile’, waar enorm veel standjes van allerlei verschillende kerkelijke of aan de kerk gelieerde organisaties te vinden waren zijn we uiteen gegaan. Ieder zijn eigen weg.

Sommigen van ons hebben geïnformeerd bij de Jezuïeten, de Franciscanen, de organisatie Misereor… Ook stands met Bijbelse reizen kon men bezoeken. En nog onvoorstelbaar veel meer….

Alleen al de generale repetitie van de afsluitende heilige mis bijwonen was meer dan indrukwekkend. Een koor van zeker 150 mensen – afkomstig uit de steden Osnabrück en Münster, begeleid door het symfonieorkest van de stad Münster zongen de speciaal voor deze dag gecomponeerde ‘Missa da Pacem’. Bijzonder mooi.
Het bijwonen van de Grieks-orthodoxe mis in het Oekraïens is ook door een enkeling gedaan, of een bezoek aan de dom van Münster, orgelmuziek, een gospel mis, de 10 geboden geschilderd door Udo Lindenberg, wandelen door de blijde stad… Te veel om op te noemen.
Om 16.00 uur zijn we met de groep weer samengekomen en hebben we samen gegeten. Daarna samen met de trein weer huiswaarts. Wat een bijzondere dag! Wat een prachtig gevoel!
Vooral heel fijn om te voelen, dat er velen, zeer velen voor Jezus kiezen en daar tijd voor vrij maken. Om dat samen te voelen, te vieren en te beleven. Je bent niet alleen.

Namens de hele groep Katholikentag-reizigers,

Karel Tijhuis